Hojo-Jutsu (Home)

Hojo-Jutsu betekent vrij vertaald naar het Nederlands zoveel als "touwbindkunst". Ho betekent zoveel als "te pakken krijgen" of vangen of arresteren. Jo betekent in dit geval "touw". Jutsu betekent zoveel als "de kunst van.....". Het werd heel vroeger gebruikt om gevangen genomen vijanden of criminelen etc. veilig te stellen c.q te transporteren. Ook werd het bebruikt om boten af te meren, zadels op een paard te bevestigen, om een harnas (yoroi) op te hangen of b.v. muren te beklimmen. Het stamt uit het feodale tijdperk van Japan. Tevens werd het vaak gebruikt om gevangenen veilig te stellen die bedoeld waren om te ruilen voor een belangrijke persoon uit hun eigen midden die gevangen genomen was door de tegenstander. Ook tegenwoordig is deze kennis bij de Japanse Politie-eenheden nog aanwezig! Er zijn vele manieren om iemand vast te binden en er zijn ook veel verschillende knopen die gebruikt werden en worden, m.a.w. het is een echte kunst; vandaar de naam Hojo-Jutsu. Vroeger in het feodale tijdperk van Japan kon men zien aan de manier waarop iemand vastgebonden was wat voor sociale status hij had, later kwamen ook verschillende kleuren touw in zwang om hetzelfde te bereiken. Hieronder volgen een paar tekeningen en foto's uit het verleden en het heden om een en ander te verduidelijken.

 

 

Oude prent van een gevangen genomen samurai

 

 

 

 

 

 

 

Ook waren manieren om touw te verbergen onder hakama of andere kleding ontwikkeld alsmede speciale manieren om het op te rollen en snel te kunnen gebruiken als het nodig was! Deze foto's worden verzorgd door Bujinkan Mahoutsukai Yamabara Dojo

Zie ook de website: http://www.mahoutsukai-dojo.co.uk

 

 

 

Het touw zit opgerold op een speciale manier onder de mouw!

 

Moderne manier van iemand in verzekering stellen!

 

Les in Hojo-Jutsu

Training op de Politieschool

Controle tijdens vastbinden (ook op de Politieschool)!

Overzichtje van verschillende manieren van vastbinden in oude tijden!!

 

Er waren vele soorten touw van een bepaalde lengte varierend van 30 cm tot een meter of zeven! Aan vele soorten touw zat een lus aan het uiteinde welke werd gebruikt over het hoofd, pols of enkel te slaan en dan strak aan te trekken! Ook werd vaak een haak gebruikt om boeven achterna te gooien waarna de haak zich vastzette in kleding of huid. Ook deze werd dan strak aangetrokken!